Pieczona pierś z gęsi

  • on 30 kwietnia 2021

Pieczona pierś z gęsi

Składniki

1 pierś z gęsi wraz z kością

100 ml oleju

2 litry cydru z miodem

1 łyżka majeranku

1 łyżka miodu nawłociowego

2 jabłka

6 szalotek

1 główka czosnku

sól, pieprz

Pieczona pierś z gęsi

Przygotowanie

Cydr mieszamy z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku i szalotkami, kawałkami jabłek oraz przyprawami.
Mięso nakłuwamy, zalewamy uprzednio przygotowaną marynatą na 24 h wkładamy do lodówki.
Gęsinę przekładamy do brytfanny, wlewamy szklankę marynaty plus „wyłowione” jabłka.
Pieczemy pod przykryciem w 150°C przez około 4 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałą marynatą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..