Pierniczki walentynkowe na drożdżach

  • on 30 kwietnia 2021

Pierniczki walentynkowe na drożdżach

Składniki

Mąka pszenna 2 ½ szklanki

Mleko ½ szklanki

Cukier 1 łyżka

Miód prawdziwy 1/3 szklanki

Napar z kawy sypanej 1/5 szklanki

Drożdże 5 dag

Jaka 2 szt.

Masło ¼ kostki

Przyprawa do piernika (według uznania)

Pierniczki walentynkowe na drożdżach

Przygotowanie

Wykonanie:
Drożdże roztrzepać w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i cukru. Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie z mąki, rozczynu, jajek, roztopionego masła, miodu, naparu z kawy i przyprawy do piernika zarobić ciasto. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać serduszka foremką i odłożyć ponownie na chwilę do podrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez 25 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..