Pierożki do rosołu

  • on 30 kwietnia 2021

Pierożki do rosołu

Składniki

mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu

warzywa użyte podczas gotowania rosołu

czosnek polski – 3 ząbki

sól

pieprz

oliwa

mąka pszenna – 500g

ciepła woda – 250ml

sól

masło – 1 łyżka

Pierożki do rosołu

Przygotowanie

Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę, doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.

Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.

Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka.

Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.
UWAGA na blog dość intensywnie wpadają przepisy dla posiadaczy Thermomix. Zapraszamy. Link pod wpisem.
pozdrawiamy i życzymy smacznego

Polecane przepisy: pierożki do rosołlu

Polecane przepisy: burak do rosołu

Polecane przepisy: co zamiast makaronu można wrzucić do rosołu

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..