Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

  • on 30 kwietnia 2021

Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa

około 70 ml białego wina

1-2 łyżki świeżo tartego chrzanu

250-300 ml wody

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

kilka listków świeżego majeranku (można pominąć)

1 łyżka mąki pszennej

200 ml śmietanki 30%

Pieprz

Sól

Polędwiczka w sosie chrzanowo-winnym

Przygotowanie

Rozpoczynamy od oczyszczenia polędwiczki z błon, następnie kroimy ją na około 1,5 cm plasterki. Każdy z nich delikatnie rozbijamy pięścią. Później doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso na brązowy kolor z obu stron. Następnie zmniejszamy ogień i zalewamy je winem. Podgrzewamy, aż płyt całkowicie odparuje. Później dolewamy wodę, lekko dosalamy, dorzucamy całe ząbki czosnku i przykrywamy. Całość dusimy około 30 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę i ewentualnie dolewając wody.

Pod koniec duszenia wyjmujemy i wyrzucamy czosnek. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan.

W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy ją do gotowego sosu i pozostawiamy do zagotowania. Po tym czasie sos ściągamy z ognia i podprawiamy pieprzem oraz świeżym majerankiem.

Podajemy w towarzystwie ziemniaczków, kopytek lub innych klusek.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..