Prażonki zagłębiowskie z piekarnika

  • on 30 kwietnia 2021

Prażonki zagłębiowskie z piekarnika

Składniki

ziemniaki 2 szt.

kiełbasa śląska 2 kiełbaski

cebula 2 szt. małe

marchew 2 szt.

burak 1 szt.

boczek wędzony 30 dag

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

liść kapusty 1 szt.

Prażonki zagłębiowskie z piekarnika

Przygotowanie

Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia układamy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.

Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.

Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi.

Trzecią warstwę układamy z buraczków.

Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy.

Piątą warstwę układamy z cebuli. Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ostatnią warstwę w naczyniu robimy z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, przykrywamy wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.

Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce grzałki góra/dół w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Upieczone prażonki wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzach i zajadamy. Prażonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..