Pyszne drożdżówki z budyniem

  • on 30 kwietnia 2021

Pyszne drożdżówki z budyniem

Składniki

Składniki: (szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk)

Rozczyn:

Drożdże świeże 50 g

Mleko 1/4 szklanki

Cukier łyżeczka

Mąka pszenna łyżka

Ciasto:

Mąka pszenna 500 g

Żółtka 3

Masło 100 g

Cukier 1/4 szklanki

Mleko 3/4 szklanki

Dodatkowo:

ugotowany budyń bez cukru do nadziewania( ugotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu i posłodziłam wg uznania, odstawiamy do p

kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki – zagniatamy na kruszonkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut)

opcjonalnie jedno żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem.

Pyszne drożdżówki z budyniem

Przygotowanie

W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
W rondelku podgrzewamy podstałe mleko, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!.
Do dużej miski wlewamy żółtka i mieszamy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i dużą szklanką wyciąć kółka u mnie wyszło 12 sztuk. Ciasto można od razu podzielić na 12 części i każdą część rozpłaszczyć w dłoniach na grubość 1 cm. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki zrobić lekkie wgniecenie na budyń. ( patrz film poniżej).
Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nałożyć po łyżce budyniu, posypać kruszonką i opcjonalnie brzegi posmarować żółtkiem. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika.
Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..