Racuchy

  • on 30 kwietnia 2021

Racuchy

Składniki

mąka pszenna 1 kg

drożdże świeże 10 dag

cukier 3 łyżki

mleko ok 1 szkl

olej 3 łyżki

olej 1 l

szczypta soli

cukier puder

Racuchy

Przygotowanie

1. podgrzać lekko 1/2 szkl mleka, dodaj drożdże, łyżkę cukru i mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia,
2. do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlac drożdże, jajka, olej, resztę cukru, szczyptę soli, wymieszać, dolewać powoli lekko podgrzane mleko, wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od dłoni,
3. przykryć sciereczką, odstawić do wyrośnięcia,
4. rozgrzac olej, oddzielać łyżką porcje ciasta, smażyć na rumiano (sprawdzaś patyczkiem, czy racuchy są upieczone, posypać cukrem pudrem,
smacznego

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..