Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

  • on 30 kwietnia 2021

Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Składniki

500g wołowiny z kością

300g mięsa wieprzowego

300g wędzonej kiełbasy

200g wędzonej szynki

200g wędzonego boczku

4 średnie ziemniaki

1 cebula +1 opalona cebula do wywaru

1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru

1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku

400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku)

1-2 kiszone zielone pomidory

1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie)

2 ząbki czosnku

ok. 75g koncentratu pomidorowego

kilka listków laurowych

sól i pieprz do smaku

masło do smażenia

do podania:

plasterki cytryny

gęsta kwaśna śmietana

posiekana natka pietruszki

Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Przygotowanie

Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 – 2 godziny – mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa).

Do bulionu wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe – gotuję całość na niewielkim ogniu.

Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam.
Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki.

Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy.

Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażam cebulę i marchew. Następnie dodaję pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszam około 5 minut pod przykryciem.

Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu – doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem – wtedy będzie najlepsza.
Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Polecane przepisy: solianka z miesem

Polecane przepisy: solianka przepis

Polecane przepisy: solianka rosyjska

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..