Róże karnawałowe krok po kroku

  • on 30 kwietnia 2021

Róże karnawałowe krok po kroku

Składniki

300 g mąki pszennej

2 całe jajka

2 żółtka

20 g miękkiego masła

2 łyżki kwaśniej śmietany 18%

1 łyżka spirytusu (ew. zamiennie rum lub ocet)

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

3-4 kostki smalcu (zależy od wielkości garnka)

wiśnie lub konfitura

cukier puder do posypania

Róże karnawałowe krok po kroku

Przygotowanie

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy suche składniki, czyli cukier waniliowy i szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, żółtka, masło, śmietanę i spirytus i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto energicznie rzucamy kilkakrotnie w misce, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy po 3 różnej wielkości kółka. Kółka nacinamy i układamy na siebie, następnie dociskamy środek palcem.

Gotowe wkładamy do garnka z gorącym smalcem mniejszym kółkiem do dołu. Smażymy kilka minut po obu stronach do zrumienienia i przekładamy na ręcznik papierowy. Ostygnięte różyczki posypujemy cukrem pudrem i zdobimy wisienką lub konfiturą. Gotowe!
SMACZNEGO!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..