Sałatka do słoików – ogórki w zalewie gyros

  • on 30 kwietnia 2021

Sałatka do słoików – ogórki w zalewie gyros

Składniki

ogórki gruntowe, 2,5 kg

papryka czerwona, 3 szt.

cebula, 2-3 szt.

marchew, 1-2 szt.

czosnek, 4-5 ząbków

przyprawa gyros, 1 op.

gorczyca, 1 op.

ocet, 2 szkl.

cukier, 2 szkl.

sól, 2 łyżki

olej rzepakowy, 100 ml

Sałatka do słoików – ogórki w zalewie gyros

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 1,5 godziny.

Po tym czasie ogórki kroimy w około 1 cm plastry i przekładamy do dużej miski.

Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę, w cienkie plasterki marchewkę i czosnek.

Warzywa zasypujemy solą i dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę: dodajemy ocet, cukier, przyprawę gyros, gorczycę i dokładnie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.

Gotową zalewę przelewamy do ogórków, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na kilka godzin, co jakiś czas poruszając miską aby wszystkie warzywa pokryła zalewa.

Słoiki wyparzamy, osuszamy i napełniamy ogórkami z zalewą. Szczelnie zamykamy.

Pasteryzujemy na sucho – w piekarniku

Blaszkę piekarnika wykładamy płócienną ściereczką lub papierem do pieczenia.
Słoiki z gorącą zawartością ustawiamy obok siebie, tak aby nie stykały się ze sobą.
Blaszkę ze słoikami wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 120 st., funkcja góra-dół.
Od czasu nagrzania piekarnika odliczamy ok 30 min. (chyba, że przepis mówi inaczej).
Po tym czasie wyłączamy grzanie i zostawiamy słoiki w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 min.
Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do ostygnięcia (w tej fazie pasteryzacji słoiki powinny “strzelać”).

Słoiki odstawiamy na min. 1 tydzień do przegryzienia się.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..