Schab z szynkowara

  • on 30 kwietnia 2021

Schab z szynkowara

Składniki

Schab 1kg

Sól peklowa 18g

Majeranek 2 łyżeczki

Pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka

Papryka w proszku 1 łyżeczka.

Czosnek 2 ząbki

Schab z szynkowara

Przygotowanie

W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy: 2ł yżeczki majeranku, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, 18g peklosoli, 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i papryki.

Schab myjemy i osuszamy. Nakłuwamy widelcem z każdej strony co 1-2cm.

Mięso nacieramy mieszanką przypraw i mocno masujemy ok 2min

Mięso wsadzamy do pojemnika i przykrywamy. Wsadzamy do lodówki na 3 doby.
Mięso należy dwa razy dziennie wyjąć i masować.

po 3 dniach po wyjęciu i wymasowaniu mięsa, schab wkładamy do woreczka a następnie do szynkowaru zaciskamy sprężynę i wstawiamy do lodówki na kolejne 24h.

Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę wkładamy szynkowar i zalewamy wodą tak aby poziom wody przekroczył wielkość naszego wsadu. Im większego garnka użyjemy tym łatwiej będzie kontrolować temperaturę wody.

Garnek stawiamy na najmniejszym gaźniku i odpalamy średni gaz. Od tego momentu powinniśmy monitorować temperaturę wody. Kiedy osiągnie ok. 65 stopni przykręcamy gaz na najmniejszy. Temperatura wody nie powinna w żadnym momencie przekroczyć 75 stopni. Jeśli widzimy, że zaczyna dochodzić do tego momentu wyłączamy gaz i czekamy, aż spadnie o kilka stopni.
Parzymy do osiągnięcia temperatury wewnątrz mięsa 62stopnie. Jeśli posiadamy tylko jeden termometr konieczne będzie przekładanie go co jakiś czas tak aby mieć oko i na temperaturę wody i wsadu. Optymalne będzie użycie dwóch.
Czas może się różnić, ale schab powinien być gotowych po ok 2 do 4h parzenia

Kiedy mięso osiągnie 62 stopnie szynkowar wyciągamy z wody, odkręcamy sprężynę i odstawiamy w chłodne miejsce aż puszka będzie miała temperaturę pokojową.
Jeśli chcemy aby mięso było pokryte pełną smaku galaretą to wodę w szynkowarze zostawiamy, natomiast jeśli za galaretką nie przepadamy można część wody odlać. Trochę musi zostać aby mięso nie było za suche.

Kiedy puszka przestygła wstawiamy ją na noc do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy woreczek z mięsem, przecinamy i cieszymy się pyszną domową wędlinką 🙂
Wskazówka: Jeśli woreczek się “zassał” i nie chce wyjść z puszki, warto obmyć ją pod ciepłą wodą z kranu – powinno puścić 🙂
Smacznego!

Polecane przepisy: schab szynkowar

Polecane przepisy: szynka z piersi kurczaka z szynkowara

Polecane przepisy: schab z szynkowaru

Polecane przepisy: słonina z szynkowara

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..