Sernik śnieżka

  • on 30 kwietnia 2021

Sernik śnieżka

Składniki

ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów

500g sera na sernik z wiaderka

1 opakowanie “Śnieżki”

200ml mleka

2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym

2 galaretki o smaku poziomkowym

Sernik śnieżka

Przygotowanie

Tortownicę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki dodatkowo owinęłam folią spożywczą aby do ciasta nie przedostał się metaliczny posmak, a na bokach ser nie zsiniał. Na dnie ułożyłam obok siebie okrągłe biszkopty, docinając niektóre i dopasowując je do kształtu formy. 2 galaretki przezroczyste rozpuściłam w 400ml gorącej wody i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Do miski wlałam zimne mleko (200ml – ilość podana na opakowaniu do przygotowania śnieżki) i wsypałam śnieżkę. Miksowałam ją ok. 5 minut tak jak podano na opakowaniu. Możliwe, że Śnieżkę z innych firm trzeba przygotować inaczej, wtedy najlepiej kierować się wytycznymi na opakowaniu. Do ubitej śnieżki dodałam ser z wiaderka i zmiksowałam do połączenia. Następnie masę serową połączyłam powoli z chłodną galaretką winogronową. Poczekałam aż masa zacznie lekko tężeć i przełożyłam ją na biszkopty. W ten sposób masa nie wypłynie z tortownicy spodem. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ciasto do lodówki aby masa całkowicie stężała. 2 galaretki poziomkowe rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretki zaczęły gęstnieć wylałam je na sernik i ponownie wstawiłam ciasto do lodówki do stężenia, tym razem na całą noc.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..