Sernik z jogurtem

  • on 30 kwietnia 2021

Sernik z jogurtem

Składniki

Składnik na ciasto:

Mąka pszenna 1 ¼ szklanki

Jajko 1 szt.

Smalec 1 łyżka

Margaryna 10 dag

Cukier puder 2 łyżki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Cukier waniliowy 1 torebka

Ser:

Jogurt typu greckiego 400 gram

Jajka 5 szt.

Budyń śmietankowy 2 szt.

Cukier 1 szklanka

Olej ¼ szklanki

cukier waniliowy 1 torebka

Tłuszcz do formy

Wiórki kokosowe do formy

Kakao 1 łyżka

ser gotowy z wiaderka 75 dag

Sernik z jogurtem

Przygotowanie

Przygotowanie sera:
Żółtka utrzeć z cukrami, dodać jogurt wcześniej wymieszany z olejem, ser, wsypać budynie i dokładnie ubić. Białka jaj ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą budyniową.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki sypkie posiekać z margaryną i smalcem, wbić jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną foremkę, podpiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Po czym posypać kakao, wylać masę jogurtową, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez jedną godzinę.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..