Śledź solony z beczki w korzennej zalewie.

  • on 30 kwietnia 2021

Śledź solony z beczki w korzennej zalewie.

Składniki

ZALEWA

1,5 l wody

1,1/2 szkl octu

cukier 3,5 kopiate łyżki

cebula 3 szt średnie

ziele 8 szt

Liść laurowy 3 szt.

kolendra łyżeczka

Goździki łyżka

anyżek 1 kwiat

gorczyca łyżeczka

śledzie z beczki 3 szt

śmietana 18 % 150ml

pieprz 1/2 łyżeczki

Śledź solony z beczki w korzennej zalewie.

Przygotowanie

Śledzie oczyścić,wybrać mlecz i ikrę,osobno dać do moczenia w zimnej wodzie.
Ze śledzi wybrać kręgosłup,a same nie przepoławiając moczyć w zimnej wodzie 3-4 godz.co jakiś czas zmieniając im wodę.
Śedzie podzielić na trzy kawałki.
Przygotować zalewę,wodę,ocet oraz przyprawy zagotować,dodać cebulę pokrojoną w pórka i pogotować około 10min.doprawiając przyprawami do smaku.
Zalewa ma mieć korzenny smak i aromat,ma być słodko-kwaśna.
W naczyniu na spód ułożyć cebulę z zalewy,nasiona i inne przyprawy.Na nie poukładać śledzie,na wierzch znów przyprawy i cebulę z zalewy.
Zalać zalewą,przykryć i wynieść w chłodne miejsce na 24godz.
Wymoczony mlecz i ikrę obrać z błonki,zmiksować lub rozetrzeć widelcem z dodatkiem śmietany.

Wymoczone śledzie ułożyć na talerzu lub półmisku.
Mlecz z ikrą zmiksować ze śmietaną,polać po śledziach.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego życzę!

Polecane przepisy: śledzie solone z beczki

Polecane przepisy: Śledź solony z beczki w korzennej zalewie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..