Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą

  • on 30 kwietnia 2021

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Składniki

300g filetów śledziowych a’la Matias (lub marynowanych w oleju)

ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek)

3 łyżki octu z białego wina

3 łyżki majonezu

1 winne jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach

1 łyżka posiekanego koperku

1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem

sól i pieprz do smaku

kilka szczypt przyprawy korzennej

2-3 ziarenka ziela angielskiego

1 listek laurowy

świeża zielenina do dekoracji

chrupiące pieczywo

Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Przygotowanie

Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie – odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania.

W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko – mieszamy.

Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę – odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.
Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną, czerwoną papryką pokrojoną w kosteczkę.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: śledź w śmietanie z jabłkami i papryką

Polecane przepisy: smaker sledzie woda śledziowa

Polecane przepisy: śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Polecane przepisy: matiasy w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..