Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym

  • on 30 kwietnia 2021

Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym

Składniki

300g filetów śledziowych a’la Matias

250g gęstej śmietany 18%

3 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy francuskiej

1 płaska łyżka curry

szczypta pieprzu cayenne

ok. 3/4 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kosteczkę

1 średnia czerwona cebula, posiekana (można sparzyć wrzątkiem)

sól i cukier do smaku

świeże listki ziół do dekoracji

chrupiące pieczywo do podania

Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym

Przygotowanie

Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę.
Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki.

W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz cukrem – sałatkę mieszamy.

Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę – odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej.
Przed podaniem dekorujemy świeżą zieleniną.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..