soczewica z soczewicą …nie- pasztety z vege diety

  • on 30 kwietnia 2021

soczewica z soczewicą …nie- pasztety z vege diety

Składniki

soczewica zielona – 1 szklanka

soczewica czerwona – 1 szklanka

Marchew – 4 szt

Czosnek – 2 ząbki

Cebula – 1 szt.

Liść laurowy – 3 szt

Ziele angielskie – 3 szt

sól – 1 lyżeczka

papryka wędzona – 1 łyżeczka

Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

Kurkuma – 3/4 łyżeczki

Pieprz czarny – 1/2 łyżeczki

garam masala – 1/2 łyżeczki (lub curry)

Gałka muszkatołowa – 1/2 szt startej lub mielonej

chili w płatkach – szczypta (opcjonalnie dla podkrecenia smaku)

Przecier pomidorowy – 1/2 szklanki

olej do posmarowania formy

soczewica z soczewicą …nie- pasztety z vege diety

Przygotowanie

Zieloną soczewicę moczę w 2 szklankach wody przez noc.
Dodaję do niej czerwoną soczewicę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Dolewam szklankę wody, czasem półtorej – tyle, żeby soczewica nie była sucha. MIeszam z cebulą i czosnkiem.
Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem 15-29 minut. Właściwie paruję, by zmiękła. Zostawiam w gorącym garnku dalej pod przykryciem, by mieć pewność, że cała woda się wchłonęła, a soczewica się nie przypali.

W tym czasie myję, obieram i rozdrabniam marchewkę. Ja jestem mały leniuszek i robię to w blenderze, ale można zetrzeć na tarce 🙂
Wkładam do naczynia, w którym będę mieszać wszystkie składniki do idealnego połączenia. Wsypuję pozostałe przyprawy.
Tak, tak – marchew jest surowa 🙂
Z ugotowanej soczewicy wyławiam liście laurowe i ziele angielskie. Robię to, bo gdybym je zmiksowała, nie-pasztet byłby gorzki.
Blenduję soczewicę na gładką masę.

Dodaję przecier pomidorowy i mieszam. Jego zadaniem jest nadanie smaku, ale także rozrzedzenie nieco masy. Dlatego dodaję go powoli, mieszając masę. Przecier powoduje, że masa nie stawia oporu łyżce i masa daje się łatwo mieszać 🙂

Keksówkę smaruje olejem. Dzięki temu nie-pasztet ma chrupiącą skórkę i się nie rozpada. Nakładam masę. Najwyżej do 3/4 wysokości lub troszkę mniej. Kombinuję tak, by zostało mi trochęmsy do upieczenia w formie muffinkowej 🙂 MIni nie-paszteciki wygodnie jest zabrać w jakimś zestawie na drugie śniadanie do pracy:)
Piekę 45-50 minut w temp. 180 stopni. Jak mi się spieszy i chcę mocno przyrumienić masę, włączam na początku termoobieg na 10 minut, potem piekę góra -dół.
Uwaga! Kto się boi, jak ja, gdy robiłam to pierwszy raz, może dodać jajko. Pasztet soczewicowy wystudzony i włożony do lodówki absolutnie nie potrzebuje jajka do tego, by mieć zwarta konsystencję.

Podaję z:
– sałatką z cukinii z domowych przetworów,
– ogórkiem, kapustą lub innymi kiszonkami,
– oliwkami, kaprami,
– trójkolorową papryką pokrojoną w cieniutkie paski,
– dowolną surówką,
– rzodkiewką, rzodkwią, rzepą pokrojoną w cieniutkie plasterki
– zielonym ogórkiem i sałatą,
– domowym kutchupem lub sosem czosnkowym,
– ajvarem,
– żurawiną (na słodko) z domowych przetworów lub suszoną.
W każdej postaci to pyszna wytrawna przekąska – smacznego!

Polecane przepisy: dietetyczne pasztety z warzyw

Polecane przepisy: soczewica z soczewicą …nie- pasztety z vege diety

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..