Surówka Coleslaw

  • on 30 kwietnia 2021

Surówka Coleslaw

Składniki

około 1-1,2kg białej kapusty (świeżej, nie kiszonej)

1 sporą marchewkę

0,5 pęczka koperku

1 dużą cebulę

opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy

Sos:

4 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

Sok z cytryny

sól, pieprz

cukier

Surówka Coleslaw

Przygotowanie

Kapustę cienko kroimy. Posypujemy ją około 1-1,5 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy, aż nieco zmniejszy swoją objętość. Zajmie to około 40 minut.
Można ją lekko wygnieść dłońmi – na pewno jej to nie zaszkodzi, a trochę szybciej zmięknie.
Nie przerażajmy się początkową ilością kapusty – ona zmniejszy swoją objętość, lepiej ukroić jej więcej niż za mało.

Kapustę odciskamy z wody którą puściła i przekładamy już do mniejszej miski. Dodajemy marchewkę utartą na mniejszych oczkach tarki, pokrojoną w kosteczkę cebulkę oraz posiekany koperek.

eśli chcemy, dodajemy kukurydzę. Starannie mieszamy zawartość miski.
W kubku mieszamy majonez, śmietanę, cukier, pieprz i sok z cytryny. Nie dodajemy soli, bo kapusta jest dość słona. Jeśli już, to solimy bardzo ostrożnie.
Mieszamy zawartość miski z sosem i odstawiamy na pół godzinki, żeby smaki się połączyły.
Smacznego!!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..