surówka – sposób na kiszoną kapustę

  • on 30 kwietnia 2021

surówka – sposób na kiszoną kapustę

Składniki

Kapusta kiszona – 100 g (1 szklanka)

Kalarepa – 1 szt

rzodkiew biała – 2 cm plaster (po starciu niecałe pół szklanki)

cebula szalotka – 1 szt (lub 1/4 białej)

czosnek – 1 ząbek

Pieprz czarny – 1/4 łyżeczki świeżo mielonego

natka pietrzuszki – do dekoracji (ok. łyżki posiekanej lub łyżeczka suszonej)

jabłko – 1/2 szt (opcjonalnie)

Oliwa z oliwek – 1 łyżka (opcjonalnie)

surówka – sposób na kiszoną kapustę

Przygotowanie

Kiszoną kapustę odciskam (wyciskam sok) i drobno siekam.
Kalarepę i rzodkiew myję obieram i trę na tarce o cienkich oczkach.
Układam warstwami, aby każdy mógł nałożyć sobie najwięcej warzywa, które najbardziej lubi.
Cebulę siekam drobno i wyciskam ząbek czosnku rozkładając po na całej powierzchni surówki.
Posypuję świeżo mielonym pieprzem, natką pietruszki i podaję oliwę do skroplenia już na talerzu (opcjonalnie, bo podczas postu/oczyszczania nie dodaję).
Surówka jest znakomita :
– na drugie śniadanie do pracy
– jako dodatek do obiadu (świetnie pasuje do ryb i duszonego mięsa)
– jako lekka kolacja
– dodatek do pasztetów i smarowideł na kanapki

Polecane przepisy: surówka – sposób na kiszoną kapustę

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..