Suszi ze śledzia

  • on 30 kwietnia 2021

Suszi ze śledzia

Składniki

filety śledziowe ze słonej zalewy- 1-2 szt

do marynaty ryby: olej, cebula, pieprz

sos teryaki

Do ryżu: ryż do suszi 60g, woda 85ml, ocet ryżowy 12ml, cukier, sól- szczypta

do podania: imbir, wasabi, sos sojowy

Suszi ze śledzia

Przygotowanie

Zapraszam na polską wersję suszi u mnie sprawdzoną od lat. Małe porcje przyrząza sie szybko.
Filety śledziowe odmaczałam przez noc w wodzie.
Rano włożyłam je do oleju i przełożyłam cebulą i posypałam pieprzem.

Po paru godzinach śledź już będzie aromatyczny, położyłam go w sosie teryaki , skórą do dołu.
W międzyczasie ugotowałam ryż:
W skrócie- ale sprawdzone: ryż opłukałam cztery razy, aż woda będzie klarowna, odcedziłam i poczekałam pół godziny.
Ryż z wodą zagotowałam na średnim ogniu i jak się zagotuję podkręciłam gaz na minutę i potem znowu średni ogień przez 6 minut, potem jeszcze 10 minut na minimalnym gazie. Po wyłączeniu zostawiłam ryż na kolejne 10 minut.
Zaprawa do ryżu już jest łatwa, wymieszałam składniki i przelałam do ryżu.
Ryż schłodziłam i uformowałam mokrymi dłońmi krótkie “cygara”

Uformowany ryż posmarowałam wasabi i położyłam na nim pokrojone ukośnie plasterki śledzia- mamy nigiri.
Saszimi- wystarczy położyć pokrojoną rybę.
Oczywiście najlepiej smakuje z wasabi, i sosem sojowym i imbirem.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: Suszi ze śledzia

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..