Suszone pomidory.

  • on 30 kwietnia 2021

Suszone pomidory.

Składniki

3 kg pomidorów Lima

Czosnek Swieży lub mrożony tymianek Listki bazylii Swieży lub mrożony rozmaryn

Sól 1/4 litra oleju słonecznikowego 1/4 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Ma cudowny zapach.

Suszony czosnek Suszone zioła prowansalskie

Suszone pomidory.

Przygotowanie

Pomidory opłukałam, wytarłam papierowym ręcznikiem

Przecięłam na 4 części i wydrążyłam , środki przeznaczyłam na przecier. Pomidorki zajęły mi 2 blaszki. Więc je kilkakrotnie przekładałam z góry na dół.

Wstawiłam do nagrzanego do 100 stopni piekarnika .Piekarnika nie zamykałam, drzwiczki zostawiłam otwarte na szerokość około 10 cm. Suszyłam około 1,5 godziny. Wyjęłam i posmarowałam olejem, , a następnie oprószyłam suszonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą.

I znów do piekarnika . Suszyłam dalej w temperaturze 100 stopni przez około 2,5 godziny. Sprawdzałam czy nie przypalają się. Bo z tymi piekarnikami bywa różnie.

Pomidorki przełożyłam na jedną blaszkę o zostawiłam na stole do rana. Obeschły i wstawiłam znów do piekarnika na około 1 godzinę. Pomidorki były wysuszone ale miękkie.
Następnie przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Dodałam po jednym pokrojonym ząbku czosnku, po 2 małe listki bazylii , i kawałku gałązki tymianku i rozmarynu.
Pomidorki zalałam zimną mieszanką oleju rzepakowego i słonecznikowego.
Zakręciłam i wstawiłam do lodówki.
Nie pasteryzowałam.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..