Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.

  • on 30 kwietnia 2021

Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.

Składniki

pstrągi błękitne 3 szt

Marchew

Pietruszka

łodyga selera naciowego

Ziele angielskie 6 szt,liście laurowe 3 szt

plaster cytryny+ 3 łyżki soku z cytryny

pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki

cukier kopiata łyżeczka

żelatyna 8 łyżeczek

jajka 6 szt

Pieczarki marynowane

Papryka marynowana

Kukurydza konserwowa

zielenina

woda 1,5-2 l

sól do smaku

Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.

Przygotowanie

Marchew,pietruszkę obrać,seler naciowy łodyga dać do garnka,dodać cytrynę,ziele i liście oraz pieprz cytrynowy.Wlać 1/5l wody i gotować 20min.
Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać.
Pstrągi umyć odciąć głowy,wyjąć kręgosłup wraz z ośćmi i wzdłuż przepołowić .
Wrzucić na jarzynowy wywar,gotować 5-7min.
Wyjąć łyżką cedzakową pstrągi i warzywa.

Plastry ugotowanego pstrąga owinąć wkoło miseczki .Na spody pucharków czy miseczek ułożyć listek zieleninki,plasterek marchewki,kawałeczki papryki ,kilka malutkich pieczarek z zalewy oraz rozsypać kukurydzę.
Położyć jajko i bokami dodać jeszcze kukurydzę.
Przygotować wywar do zalania ryby.
Dolać do wywaru szklankę wody,zagotować,doprawić do smaku solą,cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gdy wywar zagotuje się wyłączyć i wsypać 8 łyżeczek żelatyny,mieszać do jej rozpuszczenia.

Wywar przestudzić i wlać do miseczek.
Dać do lodówki do całkowitego stężenia.

Zastygnięte rybki obkroić wkoło nożem i odwracając wyłożyć na talerze lub półmisek.
Podawać z plasterkami cytryny.
Smacznego życzę!

Polecane przepisy: Świąteczny pstrąg w galarecie,z jajkiem,pieczarkami i papryką z zalewy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..