Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

  • on 30 kwietnia 2021

Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

Składniki

200 g makaronu tagliatelle z algami morskimi

4 plastry szynki parmeńskiej

1 szklanka pomidorków truskawkowych

20 g orzeszków piniowych

1 łyżka parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

PESTO:

1 drzewko bazylii

1 ząbek czosnku

40 g orzeszków piniowych

40 g parmezanu

około 1/2 szklanki oliwy z oliwek

sól i pieprz

Tagliatelle z algami morskimi z bazyliowym pesto

Przygotowanie

Orzeszki pini prażymy na patelni na delikatnie złoty kolor. Listki bazylii przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki piniowe, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na oliwie (około 2 minuty) do momentu, aż skórka delikatnie się zmarszczy. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z bazyliowym pesto, dodajemy podsmażone pomidorki oraz kawałki szynki parmeńskiej. Całość posypujemy orzeszkami pini i tartym parmezanem.
Życzę smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..