Ukraiński barszcz czerwony z fasolą

  • on 30 kwietnia 2021

Ukraiński barszcz czerwony z fasolą

Składniki

na początek wywar:

 2 udka z kurczaka

300 – 400g wołowiny w kawałku 

1 szklanka białej fasoli ‘Jaś’ (u mnie czerwona fasola) – moczona w wodzie przez noc

4 kapelusze suszonych prawdziwków

1por

kawałek selera

1 korzeń pietruszki

po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku

następnie:

2 marchewki

6 ziemniaków

4 buraki

1/4 główki niewielkiej kapusty

ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego

ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku)

2 cebule

1 czerwona papryka bez skórki

ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce – do smaku), sól, pieprz 

2 łyżki kwaśnej śmietany 

smalec do smażenia

dodatkowo osobno podane na stół:

biały ser, jajka , posiekany szczypiorek lub pietruszka, rozgnieciony czosnek, konfitura żurawinowa lub wiśniowa, kwaśna śmietan

Ukraiński barszcz czerwony z fasolą

Przygotowanie

Fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam, najlepiej na całą noc do namoczenia.

Następnego dnia zaczynam od przygotowania wywaru. Mięso oczyszczam,wołowinę kroję na spore kawałki, wkładam do garna razem z porem, pietruszką, selerem, grzybkami, fasolą (razem z wodą w której się moczyła) oraz przyprawami, dolewam wody, tak aby przykryła wszystkie składniki i powoli gotuję, mniej więcej 1 godzinę.

Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) – po ugotowaniu obieram i kroję w słupki.

Zasmażka:
Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam – przyprawiam cukrem, octem, solą oraz pieprzem,dodaję śmietanę oraz koncentrat pomidorowy – wszystko przesmażam, aż uniesie się piękny aromat .

Kiedy fasola będzie już prawie ugotowana, wyjmuję pora, selera, korzeń pietruszki (te odrzucam), grzyby (kroję w paski i z powrotem do wywaru) oraz mięso, które oddzielam od kości i kroję na mniejsze kawałki, dodaję z powrotem do wywaru, dolewam trochę wody, wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, wywar dosalam i chwilę gotuję.

Kiedy ziemniaki będą już na pół miękkie dodaję poszatkowaną kapustę oraz zasmażkę, wlewam koncentrat z buraków i doprawiam do smaku – gotuję (uważajcie, aby nie rozgotować składników – kapusta powinna być al’ dente ). Potrawę odstawiam na około godzinę, aby smaki ładnie się połączyły.
Barszcz podajemy z jajkiem, serem, czosnkiem lub innym dodatkiem, dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: pyszny barszcz ukraiński z fasolą z puszki

Polecane przepisy: barszcz czerwony zabielany z fasolą

Polecane przepisy: Przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Polecane przepisy: barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..