Uśmiech jesieni…zupa dyniowa.

  • on 30 kwietnia 2021

Uśmiech jesieni…zupa dyniowa.

Składniki

Dynia około 1,5 kg

kawałek około 7 cm imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 1 ostra papryczka

1 cytryna, 1 limonka, pestki dyni

grzanki przygotowane domowym sposobem czyli pokrojona w kostkę bułka , pokropiona oliwą i posypana solą i granulowanym czosnkie

kawałek twardego koziego sera

bulion mięsno – warzywny

warzywa z bulionu

2 łyżki masła.

Uśmiech jesieni…zupa dyniowa.

Przygotowanie

Dynie wydrążamy , dzielimy na kawałki i pieczemy w piekarniku do momentu gdy będzie miękka.

Z warzyw i mięsa przygotowujemy bulion.

Na tarce ścieramy imbir i czosnek i wraz z upieczoną dynią i warzywami z bulionu wkładamy do garnka. Dodajemy pokrojony mały kawałek papryczki chili. Zalewamy bulionem.
Dodajemy skórkę startą z 1/2 cytryny i 1/2 limonki( cytrusy muszą być starannie umyte.
Gotujemy około 1/2 godziny.
Dodajemy 2 łyżki masła.
Zupę miksujemy

Na patelni prażymy pestki dyni.
Ser ścieramy na tarce jarzynówce.
2 plasterki cytryny i 2 plasterki limonki kroimy na ćwiartki.
Papryczkę drobno kroimy.
Wszystkie składniki włącznie z grzankami podajemy oddzielnie na talerzykach.
Zupę podajemy w miseczce. A każdy domownik wrzuca sobie ulubione dodatki.
Ja wrzuciłam sobie wszystkie oprócz grzanek. Nie znoszę grzanek w zupie. Ale uwielbiam je chrupać i popijać zupą.

Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..