vege pieczeń marchewkowa

  • on 30 kwietnia 2021

vege pieczeń marchewkowa

Składniki

marchew – 2 szt

pietruszka – 1 szt i połówka bulwy selera

cebula – 1 szt

ciecierzyca gotowana – 1 szklanka

przyprawy (po 1/4 łyżeczki) : kumin, wędzona lub słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalski, gałka muszkatołowa

Jajo kurze – 1 szt (lub siemię lniane)

por – 1 szt (biała część)

vege pieczeń marchewkowa

Przygotowanie

Warzywa myję, obieram, kroję niedbale w mniejsze kawałki.
Warzywa gotuję jak smak na zupę (który potem faktycznie wykorzystuję do zupy:). Aldente, czyli gotują się ok. 20 minut.
Odkładam kilka kawałków marchewki na bok, będzie dekoracyjnym środkiem pieczeni.
Do blendera wrzucam ugotowaną ciecierzycę, ugotowane warzywa, przyprawy (żeby rozdrobnić je na pył, głównie twarde ziarenka kuminu) i miksuję (pulsacyjnie, bo masa gęsta i mikser się grzeje) …na średnich obrotach, bo lubię drobne grudki w pieczeni.

Do foremki keksówki (silikonowej, bo pomijam natłuszczanie i posypywanie) wykładam połowę masy.
Robię wglębienie przez całą długość foremki – wgniatam łyżką. We wgłębienie układam kawałki ugotowanej marchewki (czasem zapomnę odłożyć na bok i wtedy nie ma dekoracji w środku pieczeni 🙂
Przykrywam marchewkę resztą masy i wyrównuję powierzchnię wilgotną łyżką.
Piekę 40 min w temp. 170 stopni góra- dół. Wyjmuję z foremki wystudzoną i schłodzoną pieczeń i posypuję czymś zielonym (ziołami z doniczki, szczypiorkiem, kiełkami, żerzuchą).

Wcinam samą lub z chrzanem, ajvarem, sosem z cukinii lub musztardowym. Grube plastry na sałacie z wczorajszego obiadu, zabieram jak przekąskę do pracy. Pychotka!
Słoik do pracy
https://smaker.pl/przepis-sloik-do-pracy-vege-pieczen-na-salacie-z-kielkami,125713,domowapiwniczka.html
Ajvar:
https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki,123880,domowapiwniczka.html
Sałata z kiełkami:
https://smaker.pl/polecane/dietetyczne-sa%C5%82atki-z-kie%C5%82kami-rzodkiewki
Sos musztardowy
:https://smaker.pl/przepis-1-minutowy-sos-musztardowy,125527,domowapiwniczka.html
Ciecierzycę gotuję sama, namoczoną przez noc, przez ok. godzinę. Z 1/3 szklanki suchej masy mam 1 szklankę ugotowanej ciecierzycy.. Zwykle ugotowaną wykorzystuję do:
10-minutowa cieciorka w pomidorach (przepis DomowaPiwniczka https://smaker.pl/przepis-10-minutowa-cieciorka-w-pomidorach,123574,domowapiwniczka.html
albo hummusu (przepis https://smaker.pl/przepis-sloik-do-pracy-hummus-z-kiszonym-ogorem,123589,domowapiwniczka.html

Polecane przepisy: vege

Polecane przepisy: anka gotuje

Polecane przepisy: tania babka marchewkowa

Polecane przepisy: pieczen

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..