Walentynkowy deser

  • on 30 kwietnia 2021

Walentynkowy deser

Składniki

Jajko kurze 2 szt.

Mąka pszenna tortowa 5 dag

Cukier drobny 5 dag

Kakao naturalne 1 łyżeczka

Śmietana 30% 200 ml

Cukier puder 1 łyżeczka

Galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Walentynkowy deser

Przygotowanie

Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, wlać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki do stężenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać do łyżeczce cukru, a następnie po kolei żółtka.

Mąkę i kakao przesiać przez sitko, wsypać do masy z jajek i cukru i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przygotowane w poprzednim etapie ciasto na biszkopt wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm.

Biszkopt piec przez około 13 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, a następnie wyjąć z tortownicy.

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i zmiksować.

Śmietanę rozprowadzić w dowolny sposób wierzchu biszkoptu. Ja użyłam do tego szprycy.

Z galaretki wykrawać foremką do ciastek czerwone serduszka, podważać każde z nich przy pomocy szpatułki aby wyjąć z naczynia.

Galaretkowe serduszka ułożyć na wierzchu bitej śmietany.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..