Zakręcone bułeczki

  • on 30 kwietnia 2021

Zakręcone bułeczki

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 450 340 g

cukier drobny 65 g

drożdże świeże 20 g

mleko 3,2% 150 ml

masło 80 g

jaja 1 szt

mleko w proszku 3 łyżki

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

Zakręcone bułeczki

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i poczekać do momentu, aż się rozpuszczą. W tym czasie mleko z masłem podgrzać do chwili, aż to drugie się stopi. Do rozpuszczonych drożdży dodać 2-3 łyżki mąki i wlać kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i zaczyn pozostawić na kwadrans. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 75 min.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Pociąć na prostokąty o wymiarach 13×18 cm (mniej więcej). Następnie ponacinać ukośnie dość gęsto.

Potem zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku i trzymając jeden koniec zawinąć do środka tworząc kształt róży. (U mnie wyszło 9 niemałych bułeczek).

Przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20 min. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: jak zakręcić bułeczki drożdzowe

Polecane przepisy: zakrecone buleczki

Polecane przepisy: zakręcone pancakes

Polecane przepisy: ZAKRĘCONE BRIOSZKI

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..