Zapiekanka makaronowa

  • on 30 kwietnia 2021

Zapiekanka makaronowa

Składniki

Makaron 300 g

Seler średniej wielkości 1/4 szt.

Marchewka 2 szt.

Por mały 1/2 szt.

Brokuł około 500 g

Przecier pomidorowy 500 g

Olej do smażenia 2 łyżki

Lubczyk suszony 1 łyżeczka

Oregano suszone 1 łyżeczka

Tymianek suszony 1 łyżeczka

Rozmaryn suszony 1/4 łyżeczki

Bazylia suszona 1 łyżeczka

Sól

Ser żółty edamski około 100 g

Zapiekanka makaronowa

Przygotowanie

Marchewki oraz seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić pod przykryciem na oleju przez kilka minut.

Por przekroić wzdłuż na dwie połowy, umyć dokładnie między liśćmi, następnie pokroić w paski o szerokości około 5 mm, dodać do jarzyn i dusić nadal pod przykryciem przez około 3 minuty.

Brokuł podzielić na różyczki, umyć i dodać do warzyw wraz z lubczykiem, oregano, rozmarynem, tymiankiem, około 1 łyżeczką soli i 1 szklanką wody. Dusić przez około 7 minut.

Do warzyw dodać przecier pomidorowy oraz bazylię i doprowadzić do wrzenia.

Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron i zalać sosem z warzywami. Makaron powinien być cały zanurzony w sosie, który spływa na dno, natomiast warzywa powinny zostać na wierzchu zapiekanki. Całość można delikatnie przemieszać, żeby upewnić się, że sos wmieszał się w makaron.

Piec pod przykryciem przez około 15 minut.

Ser w kawałku zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser w plastrach pokroić na mniejsze plasterki.

Po 15 minutach wierzch zapiekanki posypać startym lub pokrojonym serem i piec jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..