Zawijaki z ciasta francuskiego z orzechami

  • on 30 kwietnia 2021

Zawijaki z ciasta francuskiego z orzechami

Składniki

kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g)

100 g orzechów włoskich

6 miękkich daktyli

2 łyżeczki kakao

1/3 łyżeczki cynamonu

3 łyżki miękkiego masła

Zawijaki z ciasta francuskiego z orzechami

Przygotowanie

Ciasto rozmrozić.
Jeżeli daktyle nie są miękkie to trzeba ja najpierw zalać gorącą wodą na kilka minut.
Orzechy przełożyć do robota kuchennego i zmiksować na proszek, dodać daktyle, kakao, cynamon i masło – zmiksować na gładką masę.

Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie).
Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm.
Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..