Zupa kurkowa

  • on 30 kwietnia 2021

Zupa kurkowa

Składniki

2 litry wywaru (bulionu) warzywnego

ok 300g kurek

2 ziemniaki

1 marchew

1 cebula

1 łyżka oleju

1 łyżka masła klarowanego

garść drobnego makaronu (ok 50g, np. gwiazdki)

pęczek koperku

sól

Pieprz czarny

2 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

opcjonalnie: śmietana 18%

Zupa kurkowa

Przygotowanie

Kurki oczyścić i opłukać, odcedzić na durszlaku, większe można pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Do cebuli dodać kurki, smażyć na dużym ogniu, kilka minut, aż sok wyparuje, następnie dodać masło, wymieszać i smażyć, aż kurki zaczną się przysmażać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półtalarki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić marchew i ziemniaki, gotować 5 minut, dodać kurki, gotować jeszcze 5 minut.
Następnie wsypać makaron, gotować ok 4-5 minut, aż makaron będzie miękki.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
Zupę można zabielić śmietaną – wg uznania.
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..