Zupa Ogórkowa a’la Jagoda50

  • on 30 kwietnia 2021

Zupa Ogórkowa a’la Jagoda50

Składniki

Woda 2,5-3 l

Łopatka 400-500 g

Liść laurowy 4-5 szt.

Ziele angielskie 6

Ziemniaki 0,8-1 kg

Ogórki kiszone 800 g

Marchew 300-400 g

Papryka czerwona i żółta po 1/2 (po około 130 g)

Cebula 2-3 szt.

Kostka bulion Wołowy 1-2

Masło 1-2 łyżki, Olej

Śmietana 18%

Sól, Pieprz, Maggi, natka Pietruszki

Zupa Ogórkowa a’la Jagoda50

Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE:
Wodę z mięsem wstawiamy na kuchnię i gotujemy na średnim ogniu, po około 20 minutach dodajemy: liść laurowy i ziele angielskie, sól, pieprz do smaku.
Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę około 1-1,5 cm i gotujemy około 10 minut.
Ogórki podduszamy na maśle. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami.
Dodajemy kostkę/i bulionu, w zależności od wymagań intensywności smaku.
Marchew i paprykę kroimy w kosteczkę około 5 mm, cebulę w piórka.
Marchew podduszamy (na maśle lub oleju) lekkiego zmiękczenia, dodajemy paprykę doprawiamy do smaku i dusimy razem kilka minut. Dodajemy do zupy. Doprawiamy maggi.
Cebulę szklimy na patelni (na maśle lub oleju), doprawiamy do smaku, dusimy kilka minut.
Mięso wyjmujemy z zupy, kroimy na plastry, obsmażamy na patelni na oleju i wrzucamy z powrotem do zupy. Patelnię zalewamy wodą (około 150 ml) zagrzewamy dla odzyskania smaku i wlewamy do zupy. Gotujemy 5-10 minut.

PROPOZYCJA PODANIA:
Nalewamy zupę do talerzy, nakładamy kawałek mięsa, posypujemy natką pietruszki, dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..