Zupa pomidorowa z kluskami spaetzle.

  • on 30 kwietnia 2021

Zupa pomidorowa z kluskami spaetzle.

Składniki

żeberka wieprzowe (mostek) 35 dag.

kluski Spaetzle

domowa kostka rosołowa (lub kupna)

włoszczyzna suszona 3 łyżki

czosnek 1 ząbek

koncentrat pomidorowy 100 ml

bazylia suszona 1 łyżeczka

Pieprz ziołowy

Sól

natka pietruszki do posypania

koper do posypania

śmietana 30 % do zabielenia

Zupa pomidorowa z kluskami spaetzle.

Przygotowanie

W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięso (żeberka z mostku) i kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę.

Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z garnka.

Oddzielamy od kości, kroimy w kostkę i z powrotem wkładamy do garnka.

W między czasie gotujemy kluski spaetzle.

Do gotującej się zupy dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

Zupę podajemy z kluskami, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: spaetzle z mięsem mielonym

Polecane przepisy: Zupa pomidorowa z kluskami spaetzle.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..