Zupa tajska z kurczakiem

  • on 30 kwietnia 2021

Zupa tajska z kurczakiem

Składniki

1 l bulionu warzywnego

jedna podwójna pierś z kurczaka

1 czerwona papryka

100 g małych pieczarek

łodyga selera naciowego

400 ml (puszka) mleka kokosowego

1 cm kawałek imbiru

2 łyżki pasty curry

1 papryczka chilli

1 pęczek dymki

zioła tajskie

sos sojowy

Sól

Pieprz

Curry

Kurkuma

oliwa

Zupa tajska z kurczakiem

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Oprószamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Ostawiamy na pół godziny.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę z dymki siekamy.
Na oliwie podsmażamy cebulkę, paprykę i pieczarki. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem.

Bulion zagotowujemy i wlewamy mleczko kokosowe, chwilę razem gotujemy po czym dodajemy pastę curry, pokrojoną łodygę selera, starty na tarce imbir oraz połowę pokrojonego szczypiorku (z dymki). Po chwili dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy razem.

Kurczaka podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kurczaka przekładamy do zupy i razem gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami tajskimi, pieprzem, curry.
Zupę podajemy gorącą z resztą szczypiorku.

Polecane przepisy: zupa tajska

Polecane przepisy: tradycyjna zupa tajska z kurczakiem

Polecane przepisy: zupa tajska z imbirem i trawa cytrynowa

Polecane przepisy: tajska zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym i trawa cytrynowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..