Żytnie kajzerki z siemieniem lnianym

  • on 30 kwietnia 2021

Żytnie kajzerki z siemieniem lnianym

Składniki

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 650 3 szklanki

mąka żytnia typ 2000 1 1/2 szklanki

sól 2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

oliwa orzechowa 2 łyżki

drożdże świeże 30 g

woda ciepła 2-2 1/2 szklanki

siemię lniane 2 łyżki

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

siemię lniane 2-3 łyżki

Żytnie kajzerki z siemieniem lnianym

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans. Potem dodać pozostałe składniki, w tym siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 min.

Następnie ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt). Z każdej zrobić rulonik, zawinąć na końcu supełek i pozostałe ciasto przewinąć tworząc coś na kształt kajzerki. Pozostawić na blasze na kwadrans.

Następnie wysmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: bułki żytnie z automatu

Polecane przepisy: mąka żytnia razowa typ 2000

Polecane przepisy: kajzerki z maki pelnoziarnistej

Polecane przepisy: ciasto na pizze z siemieniem lnianym

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..