Bardzo zielony makaron

Bardzo zielony makaron

Składniki

Makaron z zielonego groszku – 200g

Cukinia – 1szt

Groszek (może być mrożony) – 100g

Fasolka szparagowa – 200g

Brokuł – 1 szt

Szpinak – 100g

Jarmuż – kilka liści

Czosnek – 2 ząbki

Olej – 1 łyżka

Pesto bazyliowe – 200g

Orzeszki piniowe – do posypania

Bardzo zielony makaron

Przygotowanie

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię tniemy w cienkie plastry – najlepiej ze skórką. Jeśli jest młoda nie trzeba nawet wykrawać pestek.
Brokuła dzielimy na różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki.
Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojony jarmuż i szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy resztę warzyw. Jeśli używacie warzyw mrożonych to powinny wylądować na patelni przed świeżymi. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i pesto. Trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi

Zamiast makaronu z zielonego groszku można oczywiście użyć pszennego makaronu barwionego szpinakiem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..