Barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami

Barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami

Składniki

2,5 litra lekkiego bulionu jarzynowego

ok. 200g mięsa np. wieprzowego pokrojonego w niewielką kostkę

kilka młodych buraczków z botwinką

3-4 młode, niewielkie marchewki

3 młode ziemniaki

ok. 2 garście fasolki szparagowej

kilka listków selera (naciowego lub korzeniowego)

pęczek koperku

2 garście makaronu nitki

kilka łyżek koncentratu z buraków , do smaku

sól, pieprz do smaku ( jakieś zioła lub inne Wasze ulubione przyprawy do smaku)

śmietana do podania

jajka ugotowane na twardo do podania

Barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy warzywa – myjemy, obieramy jeśli potrzeba i kroimy w kostkę, buraczki ścieramy na tarce, botwinkę, liście selera i  koperek siekamy.

W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę mięso – chwilę gotujemy.

Do gotującego się wywaru dodajemy marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, buraczki oraz posiekany seler, doprawiamy do smaku – gotujemy na wolnym ogniu do 15 minut.

Następnie do barszczu dodajemy makaron, botwinkę i koperek, po 3 minutach zestawiamy garnek z ognia i wlewamy koncentrat barszczu z buraków ( tak do smaku ), mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy i gotowe.
Barszcz podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany i jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..