Barszcz z botwinki

Barszcz z botwinki

Składniki

porcja rosołowa z kurczaka

kość wołowa

3 marchewki

2 małe pietruszki

kawałeczek kapusty

kawałek pora

kawałek selera

1 średnia cebula

1 pęczek botwinki z burakami

3 średnie buraki

4 ogórki gruntowe

koperek

Ziele angielskie

liście laurowe

sól

pieprz

śmietana 18%

Barszcz z botwinki

Przygotowanie

Gotujemy wywar:
Porcję rosołową i kość wołową zalewamy zimną wodą, dodajemy kapustę, por, seler, marchewki i pietruszki, 8 ziarenek ziela angielskiego, 3 większe liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu ok 3h.

Botwinkę myjemy, natkę kroimy w drobne kawałeczki. Buraki (te z botwinki oraz 3 dodatkowe) obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny.

Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem, już na talerzu, kładziemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jeśli chcemy również ziemniaczki lub jajko. Zalewamy barszczem. Dekorujemy posiekanym koperkiem i łyżką kwaśnej śmietany.

Smacznego 🙂

Polecane przepisy: barszcz z botwinki ewa gotuje

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..