Bułeczki Mateczki

Bułeczki Mateczki

Składniki

mąka pszenna 2,1/2 szklanki

Drożdże 5 dag

Cukier 2 łyżki

Cukier wanilinowy 2 szt

Masło 10 dag

Jajo kurze 3 szt.

Mleko 1/2 szklanki

śliwki suszone 1/2 kg

żółtko jaja kurzego 1 szt

cukier puder do posypki

skórka kandyzowana z pomarańczy 2 łyżki

Bułeczki Mateczki

Przygotowanie

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, cukry i stopniowo masło. Ciasto wyrobić ręcznie lub robotem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtko ubić z cukrem , wymieszać ze skórką pomarańcza, drobno pokrojonymi śliwkami. Z wyrośniętego ciasta formować na dłoni bułeczki ( podobnie jak pączki) napełniać farszem śliwkowym, zlepiać i układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie układać na blasze wyłożonej pergaminem, gdy podrosną upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Posypać cukrem pudrem i podawać na zimno a także można podawać na ciepło.

Polecane przepisy: Babka mateczki Jadwigi

Polecane przepisy: pączki

Polecane przepisy: bułeczki mateczki

Polecane przepisy: Bułeczki Mateczki

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..