Cebulaki – ślimaki

Cebulaki – ślimaki

Składniki

Mąka 1/2 kg

Jajo kurze 2 szt.

Margaryna 1 łyżka

Drożdże 4 dag

Cebula biała 3 szt. (duże)

margaryna “Palma” 1/2 kostki

sól i pieprz do smaku

Gałka muszkatołowa do smaku

mleko ciepłe 1 szklanka

papier do pieczenia

Cebulaki – ślimaki

Przygotowanie

Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku. Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem.

Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.

Nakładać farsz cebulowy, zwijać w wałek i formować ślimaki.

Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować resztą stopionej margaryny od góry.

Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać do czerwonego barszczyku, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami.

Polecane przepisy: farsz na cebulaki

Polecane przepisy: przepis na dobre cebulaki

Polecane przepisy: drożdżowe cebulaki farsz

Polecane przepisy: cebulaki

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..