Cheeseburger inaczej.

Cheeseburger inaczej.

Składniki

500g mięsa mielonego wołowego

1 mała cebula

2 opakowania ciasta francuskiego

8 plastrów boczku

8 plastrów sera cheddar

1 jajko

100g tartego sera, może być żółty

Sól

Pieprz

Cheeseburger inaczej.

Przygotowanie

W pierwszej kolejności doprawiamy mięso mielone solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Mieszamy. Z mięsa formujemy 8 okrągłych kotletów. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

W czasie gdy nasze kotlety się smażą, z ciasta francuskiego wycinamy okrągłe kształty ( 4 duże, 4 małe). Na spód większe niż nasz kotlet, a na dół większe niż na spód ( tak by po nałożeniu wszystkich składników dało się obie części zlepić).

Gdy mięso i ciasto mamy gotowe, podpiekamy plasterki boczku.

Teraz gdy wszystko mamy gotowe, zaczynamy układać. Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Na sam spód kładziemy mniejsze kawałki ciasta francuskiego, na to dajemy: usmażony kotlet, plasterek podpieczonego boczku, ser cheddar i znów mięso, boczek i ser. Brzegi wystającego ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie na wierzch kładziemy drugą część ciasta francuskiego. Brzegi zaciskamy widelcem.

Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 min ( może być dłużej, a może być krócej, trzeba patrzeć jak zarumienione jest ciasto, aby nam się nie spaliło). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..