Chleb pszenny

Chleb pszenny

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 450 750 g

woda letnia 2 szklanki

sól morska 2 łyżeczki

olej 1 łyżka

drożdże świeże 35 g

miód płynny 1 łyżeczka

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

Chleb pszenny

Przygotowanie

Drożdże połączyć z miodem. Następnie dodać kilka łyżek letniej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie uformować chlebek, przenieść na blachę i ukośnie ponacinać. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 50-60 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: siostry anastazji chleb pszenny

Polecane przepisy: chleb pszenny thermomix

Polecane przepisy: chleb domowy pszenny bez drożdży

Polecane przepisy: chleb mąka typ 750

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..