Chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej

Składniki

0,5 kg. maki orkiszowej

Opakowanie suchych drozdzy

Lyzka soli

Lyzeczka cukru

350-400 ml. Wody cieplej

Ziarna slonecznika, dyni itp.

Chleb z mąki orkiszowej

Przygotowanie

Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy odrobina ciepłej wody, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

Do miski wsypujemy mąkę, powstały rozczyn, sól i uprazone ziarna. Podlewamy ciepłą wodą i wyrabiamy. Ciasto powinno być gęste i odchodzić łatwo od ręki.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb 1 godzinę. Wierzch chleba przed pieczeniem można delikarmię posypać mąką pszenna i ziarnami.

Polecane przepisy: bardzo dietetyczne ciasta z mąki orkiszowej

Polecane przepisy: jak upiec chleb z maki owsianej

Polecane przepisy: dietetyczny chleb z mąki orkiszowej

Polecane przepisy: ile drozdzy na 1kg maki chleb

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..