Chleb ze szczypiorkiem

Chleb ze szczypiorkiem

Składniki

mąka pszenna typ 450 500 g

mąka żytnia typ 2000 120 g

drożdże świeże 30 g

miód 1 łyżeczka

woda letnia 2 szklanki

sól morska 1 łyżeczka

szczypiorek 2/3 pęczka

Chleb ze szczypiorkiem

Przygotowanie

Drożdże połączyć z miodem. Dodać kilka łyżek letniej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe mąki, wodę i sól, połączyć. Na końcu dodać posiekany szczypiorek, wyrobić ciasto. Gotowe odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Następnie chlebek obficie skropić wodą. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: sałatka z selera konserwowego ze szczypiorkiem

Polecane przepisy: twaróg ze szczypiorkiem przepis

Polecane przepisy: chleb pieczony z serem i szczypiorkiem

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..