Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Składniki

Jogurt naturalny 1/2 litra

śmietana 250 ml

botwinka 1 pęczek

filet z kurczaka 15 dag

ogórek gruntowy 2 szt

Rzodkiewki 1 pęczek

Koperek 1 pęczek

jajko na twardo 6 szt

sól do smaku

cukier 5 gram

kwasek cytrynowy do smaku

Chłodnik litewski

Przygotowanie

Sposób przygotowania
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie opłukać, pokroić i ugotować w lekko zakwaszonej kwaskiem wodzie. Maślankę połączyć ze śmietaną, wlać do botwinki lekko przestudzonej, dodać pokrojoną rzodkiewkę i ogórki , zieleninę i mięso. Całość zamieszać przyprawić solą i cukrem, w razie potrzeby również kwaskiem. Na koniec wrzucić cząstki jajek i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..