Chrusty z amaretto:

Chrusty z amaretto:

Składniki

2 szklanki przesianej mąki tortowej

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki cukru pudru

50 g miękkiego masła

3 pełne łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

1 całe jajko

2 żółtka

1 łyżka octu

3 łyżki amaretto lub rumu

olej do smażenia

cukier puder do oprószenia upieczonych chrustów

Chrusty z amaretto:

Przygotowanie

Jajko i żółtka ubijamy na “puch” z cukrem.
Stopniowo – wciąż miksując dodajemy ocet, amaretto, sól i śmietanę oraz miękkie masło i przesianą mąkę.
Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy aż stanie się elastyczne i lśniące.
Owijamy folią i odkładamy na pół godziny by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części i każdą cieniutko wałkujemy. Tniemy na pasy a pasy na mniejsze części. Każdą nacinamy i przewlekamy końce przez nacięcie.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie układamy na talerzach i obficie posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..