Ciastka francuskie z budyniem

Ciastka francuskie z budyniem

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego 300g

1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka

2 łyżki cukru

1,5szkl. mleka

0,5 łyżki mąki pszennej tortowej

ok. 1-2 łyżki mleka do posmarowania ciastek

cukier puder do oprószenia ciastek

Ciastka francuskie z budyniem

Przygotowanie

Jako, że użyłam gotowego ciasta francuskiego, to przygotowanie ciastek rozpoczęłam od ugotowania i wystudzenia budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam w rondlu. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy z cukrem i mąką pszenną tortową. Mieszankę przelałam na gotujące się mleko i energicznie mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam aby przestygł. Ciasto francuskie rozwinęłam. Przekroiłam go najpierw wzdłuż dłuższego boku na dwie równe części, takie dwa długie pasy, a potem jeszcze pokroiłam każdy pas ciasta na ok. 10 – centymetrowe kawałki w drugą stronę. Powinno powstać 10 prostokątnych kawałków ciasta. Każdy kawałek ciasta na jednej połowie nacięłam nożem w środku robiąc paski, na drugiej połowie nie naciętej kładłam porcję przestudzonego budyniu. Budyń nakrywałam tą naciętą częścią a brzegi ciasta zlepiałam dociskając je do siebie. Można też posmarować brzegi wodą lub mlekiem, aby się lepiej kleiły. Postąpiłam w ten sposób ze wszystkimi kawałkami ciasta. Gotowe ciastka ułożyłam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i wstawiłam do niego blachę z ciastkami. Ciastka piekłam do ładnego zrumienienia, czyli tak ok. 12-13 minut. Po upieczeniu od razu je wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na drewnianą deskę. Przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyłam ciastka cukrem pudrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..