Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

Składniki

500 g ciasta francuskiego

2 główki brokułów ( ok 700 g łącznie)

2 łyżki masła

3 pory

150 ml kwaśniej śmietany 18%

1 łyżeczka soku z cytryny

80 ml wody

pęczek szczypiorku

3 łyżeczki musztardy ziarnistej

1/2 łyżeczki soli

pieprz

200 g gorgonzoli ( lub innego sera z niebieską pleśnią)

1 jajko

Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

Przygotowanie

Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3
Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć większym kawałkiem ciasta, tak, żeby boki lekko wystawały poza boki formy. Druga część będzie do przykrycia wierzchu więc trzeba ja przyciąć do wielkości i kształtu formy i schować do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto w formie wyłożyć papierem ( albo folia aluminiową) obciążyć np fasolkami i wstawić do piekarnika na 15 minut, żeby się podpiekło, 5 minut przed końcem zdjąć fasolki i papier.

W tym czasie przygotować nadzienie:
W dużym garnku zagotować wodę.
Różyczki brokuła oddzielić i wrzucić na wrzątek, gotować ok 4 minut, przełożyć na durszlak do odsączenia.
Pora posiekać, na patelni rozgrzać masło, dodać pora i dusić 10-15 minut aż będzie miękki.
Dodać śmietanę, wodę, sok z cytryny, musztardę i szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać i zdjąć z ognia.
Z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto.
Ser pleśniowy pokroić na kawałki, zmieszać z brokułami i porem, wyłożyć na ciasto.
Przykryć pozostałą warstwą ciasta, dociskając boki. Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta.
Zapiekać całość 30 minut w 180 stopniach, lekko schłodzić przed podaniem.

Polecane przepisy: Ciasto francuskie z brokułowym nadzieniem

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..