Ciasto Maszkiecik

Ciasto Maszkiecik

Składniki

CIASTO KOKOSOWE:

Mąka pszenna – 200g

Mąka kokosowa – 70g

Cukier – 100g

Wiórki kokosowe – 60g

Kefir (lub jogurt naturalny) – 3/4 szklanki

Olej – 1/3 szklanki

Jajko – 3szt

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

BISZKOPT Z MAKIEM:

Mąka pszenna – 130g

Mąka ziemniaczana – 70g

Jajko – 6szt

Cukier – 120g

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Mak – 50g

MASA BIAŁA:

Jogurt grecki – 400g

Biała czekolada – 1 tabliczka

Mleko w proszku – 50g

MASA OWOCOWA:

Wiśnie w cukrze – 500g razem z zalewą

Mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Wódka – 1 kieliszek 25g

DODATKOWO:

Owoce w puszce (w syropie) – 1 puszka (400g)

Galaretka – 1szt – dowolny smak

Ciasto Maszkiecik

Przygotowanie

Używałam blachy 35x45cm
CIASTO KOKOSOWE:
Składniki sypie mieszamy osobno, suche osobno. Wszystko razem łączymy. Wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Po ostudzeniu ciasto nasączamy syropem z owoców w puszce.
BISZKOPT:
Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, mak i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy masę do natłuszczonej blachy (można blachę lekko obsypać bułką tartą) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu nasączamy ciasto syropem z owoców w puszce.

MASA BIAŁA:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z jogurtem greckim i mlekiem w proszku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
MASA OWOCOWA:
Wiśnie w zalewie podgrzewamy. Jeśli używacie świeżych lub mrożonych wiśni zalejcie wodą i dodajcie cukru do smaku. Kiedy zbliżają się do wrzenia dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody i mieszamy. Trzymamy na małym ogniu około minuty. Mieszamy cały czas, aby masa się nie przypaliła. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki (zależy ile będzie zalewy). Po zdjęciu z ognia dodajemy wódkę i jeszcze raz mieszamy.
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy.
Składamy ciasto:
Na blat kokosowy dajemy masę owocową, masę z jogurtów, biszkopt. Na górę wykładamy owoce z puszki i galaretę (musi być już dość gęsta, aby nie spłynęła z ciasta).
Całość wkładamy do lodówki. Musi poleżeć całą noc.
Ciasto najlepsze jest po 2-3 dniach

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..