Ciasto wuzetka

Ciasto wuzetka

Składniki

Biszkopt kakaowy:

2/3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki kakao

5 jajek

1 op. cukru waniliowego

½ szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

400g bitej śmietany

2 op. śmietan fix

1 łyżka cukru wanilinowego

Kilka łyżeczek dżemu np. wiśniowego

Do nasączenia kilka łyżek herbaty

Polewa czekoladowa:

50g masła

25g kakao

60g cukru

2 łyżki mleka

Do posypania wiórki kokosowe

Ciasto wuzetka

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając.
Do powstałej masy partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 st. przez ok 35 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto upuścić w formie z ok 30cm na podłogę. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty.
Bitą śmietanę ubić mikserem, dodać śmietanfix i cukier.
Przygotować polewę czekoladową: masło roztopić w garnku, zdjąć z ognia, dodać cukier, kakao i mleko, dobrze wymieszać.
Oba blaty nasączyć przygotowaną wcześniej i wystudzoną herbatą. Dolny biszkopt posmarować dżemem, na to delikatnie wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim blatem, polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..